5 lucruri groaznice pe care le spunem involuntar copiilor nostri

Umberto Eco a spus: „Cred ca devenim dependenti de lucrurile pe care tatii nostri ne invata in cele mai ciudate momente, atunci cand acestia nu incearca sa ne invete nimic. Suntem un produs al multitudinii de mici firmituri de intelepciune”.Ce va invatati copiii atunci cand nu incercati sa ii invatati nimic?

Iata 5 fraze comune pe care toti parintii (inclusiv eu) le folosesc – si cu totii ar trebui sa incetam imediat:

1. Innebunesc din cauza ta!

Aceasta afirmatie este probabil adevarata de aproape o suta de ori in fiecare zi. Cu toate acestea, exista multe lucruri adevarate pe care nu trebuie sa le spunem copiilor nostri.

Faptul ca ii spunem ca ne enerveaza, ca ne innebunesc sau ca ne fac sa ne scapam de sub control, ii invata ca sunt responsabili pentru comportamentul altora. Iar asta nu este corect.

Copiii par sa gaseasca o cale prin care sa se invinuiasca pentru tot ce se intampla. Nu trebuie sa sustinem acest comportament. In schimb, incercati sa oferiti un exemplu pentru reglarea emotionala.

Folositi afirmatii precum „Mamei ii e greu sa isi pastreze rabdarea in momentul asta, asa ca trebuie sa stau putin sa ma calmez”. Apoi, chiar faceti asta – meritati o pauza!

2. Pentru ca asa am zis eu!

Aceasta afirmatie, mai clar decat oricare alta, cere un comportament instinctiv de obedienta atunci cand vine vorba de autoritate. Ii descurajeaza sa rezolve problemele, sa gandeasca liber si le pericliteaza chiar si dorinta simpla de a intelege regulile.

Vrem sa incurajam curiozitatea intelectuala a copiilor nostri – nu sa o distrugem. Aratati-le acestora ca merita o explicatie pentru comportamentul pe care il asteptam din partea lor. Puneti-le in valoare curiozitatile.

Incurajati-i sa gandeasca intr-un mod critic. Nu trebuie sa fie de acord cu rationamentul vostru – dar au dreptul de a stii care este acesta daca se asteapta ca ei sa respecte un set de reguli.

3. Inceteaza in momentul asta sa mai plangi!

Aceasta fraza nu a ajutat niciodata in istoria plansului la solutionarea problemei. Tot ce face este sa alature senzatia de frica, panica si lipsa de control intr-o situatie si asa dificila.

Ganditi-va putin – cand a fost ultima data cand ati auzit un adult spunand „Eram foarte suparata dar sotul meu a tipat la mine, spunandu-mi sa ma opresc din plans si automat m-am simtit mult mai bine”?

Plansul in sine nu reprezinta o abatere disciplinara. De fapt, in ceea ce priveste exprimarea emotiilor negative, plansul este unul dintre cele mai sanatoase comportamente la care copiii nostri pot recurge.

4. Asta este viata!

De multe ori ajungem la aceasta afirmatie atunci cand nu mai avem nimic altceva de oferit. Stim ca situatia este gresita sau incorecta. Suntem constienti de faptul ca cei mici sunt raniti de ea. Din pacate, nu mai putem face nimic. Aceasta propozitie este o cale de scapare usoara, dar nu-i ajuta cu nimic pe copii sa treaca peste dezamagirea pe care o simt.

De fapt, ii invata sa accepte chiar si cele mai negative aspecte ale vietii – chiar daca le considera inaceptabile. In schimb, recurgeti la folosirea unor cuvinte mai intelepte.

Incercati sa folositi o rugaciune linistitoare: „Doamne, ofera-mi puterea pentru a accepta faptul ca lucrurile nu se pot transforma; curaj pentru a schimba lucrurile pe care le pot schimba; si intelepciune pentru a recunoaste diferenta”.

Tineti-i de mana si reasigurati-i ca si acea situatie va trece. Daca este posibil, gasiti o metoda prin care sa puteti lua actiune impotriva respectivei probleme. Invatati-va copiii ca sunt puternici – nu neputinciosi.

5. Exagerezi, nu mai fi atat de sensibil!

Prin aceste cuvinte le spunem copiilor nostri ca sentimentele lor nu conteaza. Totodata, ii descurajeaza din as etala empatia fata de cei ce vor fi suparati in jurul lor. Atunci cand le spunem ca gresesc fiind emotivi, ii invatam ca simtirea unor emotii este un semn de slabiciune.

Aceasta fraza ii determina sa desconsidere exprimarea emotionala a celor din jur si sa isi internalizeze propriile emotii. De asemenea, face referire si la blamarea victimei – este vina ta pentru faptul ca esti suparat. In schimb, trebuie sa ne invatam copiii sa respecte emotiile celorlati si sa isi inteleaga propriile sentimente, dar si sa le manevreze intr-un mod responsabil.

James Baldwin a spus: „Copiii nu au reusit niciodata sa asculte cele ce le-au spus batranii, dar niciodata nu au esuat in a-i imita”.

Incercati si fiti genul de parinte pe care vi l-ati fi dorit sa-l aveti. Fiti genul de adult in care v-ati dori copilul vostru sa se tansforme. Este in regula sa faceti greseli – suntem cu totii oameni – dar nu continuati sa le repetati din nou si din nou.

Ultimele articole

Prima ta noapte petrecuta acasa la partenerul tau? Afla ce optiuni ai cand vine vorba de lenjeria intima.

Prima seara petrecuta in casa partenerului tau este o etapa interesanta si intima intr-o relatie. Pentru a face noaptea...

Pandantive de aur și argint: Eleganță și valoare într-o singură bijuterie

Pandantivele au fost dintotdeauna bijuterii apreciate pentru frumusețea lor și semnificația lor profundă. Atunci când vine vorba despre pandantive...

Cum să faci cu success o contestație în cazul unei amenzi rutiere

Dacă te afli la volan, se poate să te confrunți cu o amendă rutieră. În cazul în care consideri...

Selectia pantofilor adecvati pentru diferite situatii

Alegerea pantofilor pe care ii vei purta trebuie sa se bazeze in principal pe tipul de ocazie sau de...

Beneficiile unor masute si birouri adaptate pentru copii

Masutele si birourile pentru copii sunt create special pentru ca cei mici sa se bucure de confort in procesul...

Arta in decorul casei tale

Atunci cand incepi amenajarea casei tale vei lua in calcul si folosirea diferitelor obiecte decorative, cum ar fi tablouri,...

Trebuie citite

Pandantive de aur și argint: Eleganță și valoare într-o singură bijuterie

Pandantivele au fost dintotdeauna bijuterii apreciate pentru frumusețea lor...

Cu siguranta iti vor placeaSIMILARE
recomandate pentru tine