Creierul este cel care coordoneaza fiecare miscare a corpului nostru si care ne mentine sanatatea la un nivel de echilibru. Te simti obosit si puterea ta de a te concentra scade, uneori? Noi am intocmit o lista cu 5 cele mai utile ingrediente in sporirea functiilor creierului si stimularea inteligentei!

Pestele gras (somon salbatic, macrou, sardine)

Mai mult de jumatate din masa creierului este alcatuita din lipide, iar peste 65% dintre acestea sunt acizi grasi care apartin familiei Omega. Aceste grasimi sunt vitale pentru producerea si dezvoltarea celulelor creierului, mentinand fluiditatea membranei celulare.

Ele joaca de asemenea un rol imens in activitatea neuronilor. Pestele bogat in ulei – cum ar fi somonul salbatic, tonul proaspat si sardinele – contine grasimi Omega 3 care ajuta la interactiunea celulelor creierului. De regula este bine sa consumam cel putin doua portii de peste bogat in ulei pe saptamana.

Produse lactate (lapte, branza, smantana)

Produsele lactate grase sunt deosebit de utile deoarece mai mult de jumatate din creierul nostru este compus din grasimi. Lipsa grasimilor cruciale poate deveni cauza diferitelor boli neplacute, de exemplu scleroza multipla. Mai mult, proteinele, calciul, vitamina D si magneziul gasite in produsele lactate, joaca un rol important in stimularea activitatii creierului.

Ficatul (de pui, vita, vitel)

Creierul reprezinta aproximativ 25% din necesarul de oxigen al organismului. Fierul este necesar pentru a obtine oxigen in creier prin intermediul hemoglobinei din sange. Ficatul este unul dintre cele mai cunoscute si bogate alimente in fier.

In plus, ficatul este una dintre cele mai importante surse de vitamina B. De la mijlocul anilor 1990 se stie ca aceste vitamine, in principal B1, B6, B9 si B12 imbunatatesc functia cognitiva si rezultatele testelor de inteligenta.

Cereale integrale

Cerealele integrale bogate in fibre fac parte integranta din dieta mediteraneana. Rezultatele cercetarilor arata ca aceasta dieta poate fi legata de un risc mai scazut al insuficientei cognitive usoare care poate progresa la bolile degenerative.

In general, oamenii nu consuma nutrienti in mod izolat, ci in combinatie cu alte alimente, motiv pentru care rezultatele nu se mai observa. Acest tip de dieta poate reduce stresul oxidativ, inflamatia si alti factori de risc vascular, cum ar fi hipertensiunea arteriala.

Carnea rosie slaba

Un studiu publicat in 2011 a constatat faptul ca femeile cu niveluri de fier sanatoase au avut rezultate mai bune la testele de inteligenta si le-au completat mai repede decat cele deficit de fier. Acest nutrient ajuta la transportul oxigenului in organism si in creier.

Pentru a lucra la maximum, creierul are nevoie de o cantitate de oxigen potrivit. O lipsa de fier din dieta poate reduce capacitatea de transportare a oxigenului in sange, scazand functiile creierului totodata.

Lipsa fierului poate provoca de asemenea probleme cum ar fi lipsa de energie, concentrarea slaba si oboseala. Carnea cu continut scazut de grasimi este o sursa excelenta de fier. Acesta contine fier si zinc, care sunt minerale importante pentru functia cognitiva a creierului.

2 thoughts on “Alimentele care te fac mai destept

  1. Consider ca acest articol este foarte relevant pentru contextul actual si aduce in discutie aspecte importante care ar trebui luate in considerare. Autorul pare sa aiba o abordare obiectiva si isi sustine punctele de vedere cu argumente solide. Ma bucur ca am avut ocazia sa citesc acest articol.

  2. Articolul este foarte informativ si detaliaza foarte bine subiectul abordat. Mi-a placut modul in care autorul a prezentat argumentele si a sustinut fiecare afirmatie cu exemple concrete. De asemenea, mi s-au parut interesante sugestiile facute pentru imbunatatirea situatiei prezentate.

Comments are closed.